Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών

Σχετικά

Σχετικά με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέα Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1994, ως πρωτοβουλία των 2ης και 3ης τρίτης, κυρίως, γενιάς προσφύγων από τη Νέα Ιωνία, να διασώσουν και να προβάλλουν την πνευματική κληρονομιά των προγόνων τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού.

  Η Εστία με την πολύπλευρη δράση της, που ξεδιπλώθηκε με μεράκι,  υπό την άγρυπνη καθοδήγηση της επί 20ετία αειμνήστου προέδρου Άννας Αϊβαζόγλου, τη συνέπεια των μελών των Δ.Σ. και τη στήριξη των φίλων της Εστίας έχει σημειώσει ισχυρή παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά. Με στόχους πολλαπλούς και διευρυμένους στην υπηρεσία των Μικρασιατικών ιδεωδών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο σκέλος της έρευνας με τη δημιουργία αξιόλογων αρχείων όσο και στο σκέλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτατης εμβέλειας και κύρους συνεργαζόμενη με όλους τους τοπικούς φορείς. Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών παρουσιάζει δύο μεγάλους, ετήσιους θεσμούς, “Μικρασιατικά” και “Μνήμη Βυζαντίου” που προβάλλουν πλούσια θεματική και στους οποίους συμμετέχουν επιστήμονες και λογοτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας.

Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Άννα Αϊβαζόγλου
Άννα Αϊβαζόγλου

Εξέχουσα θέση στο έργο της Εστίας κατέχει το πλούσιο εκδοτικό της έργο. Επιπλέον παρουσιάζει κάθε χρόνο ημερολόγιο – ατζέντα με ειδικό κάθε φορά αφιέρωμα στο ιστορικό – πολιτισμικό γίγνεσθαι της Μικρασίας. Ένας ακόμη στόχος της είναι η δημιουργία επικοινωνιακής σχέσης και πολιτιστικών ανταλλαγών με μικρασιατικούς πληθυσμιακούς πυρήνες, αλλά και το «άνοιγμα» της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών στην κοινωνία και  ιδιαίτερα στους νέους.

 Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών στεγάζεται σε ιδιόκτητα Γραφεία στην οδό Γ. Σίνα 16, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας. Ωστόσο ο σχεδιασμός και η δρομολόγηση ενός ευπρόσωπου κτηρίου σε χώρο που ανήκει στην Εστία, ενός ευρύχωρου Μουσείου-Κέντρου Έρευνας Μικρασιατικού Πολιτισμού που θα στεγάσει παράλληλα και όλες τις δραστηριότητές της, από όραμα και βασική επιδίωξη θα γίνει πραγματικότητα σε σύντομο διάστημα με τις αριστοτεχνικές ενέργειες της Προέδρου κ. Πετσιάβα-Παπανικολάου Άννας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι με τις συντονισμένες ενέργειές τους ήρθαν σε συμφωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών διαθέτει:

  • Αρχείο φωτογραφιών
  • Αρχείο εγγράφων
  • Αρχείο πρωτογενούς υλικού από αφηγήσεις
  • Μουσειακό υλικό (κειμήλια, αυθεντικές φορεσιές κ.α.)
  • Ιματιοθήκη
  • Βιβλιοθήκη Μικρασιατικού Βιβλίου

Στην Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών λειτουργούν: