Η Εστία έχει καθιερώσει ετησίως δύο θεσμικούς επετειακούς κύκλους εκδηλώσεων. Ο 1ος θεσμός, «Τα Μικρασιατικά», εγκαινιάστηκε το έτος 1996, καλύπτει το φθινόπωρο και αντλεί το θέμα από τα πρόσωπα, τα γεγονότα και την ιστορία γενικότερα της Μικρασίας. Ο 2ος θεσμός, «Μνήμη Βυζαντίου», καθιερώθηκε το έτος 2000, παρουσιάζεται την άνοιξη και αφιερώνεται στη ζωή και τον πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της.
Οι ετήσιες θεσμικές εκδηλωσεις των Ιώνων, περιλαμβάνοντας ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες, προβολές, ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν αναδείξει πλούσια θεματική και συνδυάζουν με τον πολύπτυχο χαρακτήρα τους το ωφέλιμον (ιστορική γνώση, προβληματισμός) και το τερπνόν (μουσικές, χοροί, τραγούδι).
Πρόκειται για μία σειρά από συνθετικές εργασίες, με αρμονική διαπλοκή λόγου, χορού, τραγουδιού και πολλές φορές εικόνας, με συντελεστές μέλη και συνεργάτες της Εστίας. Η σκηνοθεσία αυτών των θεατρικών δρώμενων ανήκε κυρίως στην κ. Κική Δανιηλίδου, η επιμέλεια στην κ. Αναστασία Αθανασιάδου και η σύνθεση κειμένων στις Άννα Αϊβαζόγλου και κ. Αργυρώ Μάμαλη- Κοπάνου.
Αρκετές φορές η Εστία τίμησε σε ειδικές εκδηλωσεις πρόσωπα για την προσφορά τους στη λογοτεχνία, στην τέχνη ή για το κοινωνικό τους έργο.
Εκτός από το μακαριστό μητροπολίτη Χριστόδουλο, τον Παναγιώτη Κατσιρέλο και τον Δημήτρη Κωσταντάρα- Σταθαρά , τους οποίους αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, και οι οποίοι υπήρξαν από τους πρώτους που τιμήθηκαν, επίσης τίμησε:
-Τη Μικρασιάτισσα λογοτέχνιδα Ιφιγένεια Χρυσοχόου για το συγγραφικό της έργο στις 8 Μαρτίου 1995, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας. Η τιμώμενη μίλησε με θέμα «Η ξεριζωμένη γυναίκα και η προσφορά της στην οικογένεια και τον κοινωνικό της περίγυρο»
-Το συμπολίτη μας, Μικρασιάτη πρώτης γενιάς, μουσικό Μπάμπη Κεχαϊδη για την προσφορά του στη Μουσική, στην οποία διέγραψε λαμπρή πορεία. Στην ωραία μουσική – χορωδιακή βραδιά της 19ης-10 1996 για το μουσικό, τον άνθρωπο , τον παιδαγωγό και το έργο του μίλησε ο κ. Τ. Παντελόπουλος. Σε πρώτη εκτέλεση ακούστηκε ο «Ιωνικός Ύμνος», σύνθεση του τιμώμενου. Έλαβε μέρος και η παιδική χορωδία της Εστίας.
-Το φωτογράφο Δημήτρη Λέτσιο στις 8 Μαρτίου 1997, κατά τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας, ο οποίος με τις φωτογραφίες του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της κ. Μαρούλας Κλιάφα «Γυναίκες της γης, γυναίκες του μόχθου» ανέδειξε τη μεγάλη προσφορά της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος κα Μαρία Καρουκανίδου.
-Την κ. Νάνσυ Χόρτον, κόρη του Τζωρτζ Χόρτον, προξένου της Αμερικής στη Σμύρνη την περίοδο της καταστροφής, σε εκδήλωση επ΄ ευκαιρία της γενοκτονίας που έλαβε χώρα στις 14-9-2003 στο Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας.
-Τη κ. Ελένη Δικαίου, παιδί της Νέας Ιωνίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο στις 13 Μαρτίου 2006. Ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η κ. Αγγελική Βαρελά, συγγραφέας, παρουσίασαν το συγγραφικό της έργο. Μιλώντας η τιμώμενη Ελένη Δικαίου σημείωσε μεταξύ άλλων :
Τώρα οι περισσότεροι (Ίωνες πατέρες μας) έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι και οι εποχές άλλαξαν. Τα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές της γειτονιάς μου χάνονται σιγά σιγά, όμως εμείς, οι Ίωνες της Νέας Ιωνίας Βόλου, καταφέραμε να κρατήσουμε αυτό που είναι αληθινά σημαντικό. Την Ιωνία μέσα στη δική μας ψυχή.
[…]…αυτή την Ιωνία, την κρατήσαμε ακέραιη για να την παραδώσουμε στα παιδιά μας. Γιατί η Ιωνία, η Σμύρνη, οι αξέχαστες πατρίδες της ανατολής δεν είναι απλά ένας τόπος. Είναι τρόπος ζωής. Είναι το χαμόγελο, η χαρά της ζωής, είναι η εργατικότητα του ανθρώπου, η αγάπη του για το ωραίο και την προκοπή, η ανθρωπιά του. Όλα αυτά που δίνουν αληθινά αξία στη ζωή και την κάνουν όμορφη.
-Το Γιώργο Μπαλή, πρώτο αιρετό Δήμαρχο Ν. Ιωνίας (1951-1952 και 1964-1967 και 1975-1978). Η Άννα Αϊβαζόγλου εξήρε το «ήθος, την πολυετή προσφορά και την αξιοπρέπεια του Γ. Μπαλή, ο οποίος σεμνά και αθόρυβα έγραψε ιστορία στο πεδίο εξέλιξης του δήμου Νέας Ιωνίας». Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε εμφανώς συγκινημένη η κόρη του, Καίτη, η οποία εκ μέρους του πατέρα της ευχαρίστησε τους Ίωνες για την πρωτοβουλία αυτή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2006 στο Μεταξουργείο.
-Την κ. Βασιλεία Γεωργαλαδάκη, Μικρασιάτισσα, πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Ιωνίας (1951) και την κ. Ειρήνη Γκέσκου, μικρασιατικής καταγωγής, φιλόλογο και επί χρόνια πρόεδρο του συλλόγου «Οι φίλες της αγάπης». Στην εκδήλωση αυτήν που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2009, στο Μεταξουργείο, μίλησε η κ. ΒαΪάννη Μαρία, φιλόλογος, συγγραφέας, με θέμα «Δυο Αρσακειάδες στη Μικρά Ασία.
Ο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, «Βαγγελίστρα» για τους περισσότερους, χτισμένος από τους πρόσφυγες στο κέντρο του συνοικισμού εξακολουθεί να αποτελεί έως σήμερα το σημείο αναφοράς της ζωής των κατοίκων της Νέας Ιωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες και κατοικούν στον οικιστικό πυρήνα γύρω από αυτόν. Τα μέλη των Ιώνων σταθερά και με συνέπεια συμμετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις του αγαπημένου ναού και συνεργάστηκαν με αμοιβαίο σεβασμό με τους εκπροσώπους της πέρα από τις καθαρά λατρευτικές εκδηλώσεις στις εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας και προς τιμήν του εθνο-ιερο μάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ.
Από το πρώτο έτος της σύστασης της Εστίας αποφασίστηκε να τιμάται με ιδιαίτερη έμφαση η Αγία Φωτεινή, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο μητροπολιτικός ναός της Σμύρνης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις αποφασίστηκε να τελούνται στον Ι. Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, που εκτός από τον ομώνυμο Άγιο είναι αφιερωμένος στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα, πολιούχο της Σμύρνης.
Ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της Εστίας αποτελεί η εξόρμηση των μελών και φίλων σε μέρη που συνδέονται με το προσφυγικό στοιχείο ή με τόπους προέλευσης του μικρασιατικού ελληνισμού. Από την ίδρυσή τους οι Ίωνες οργάνωσαν συναντήσεις με αντίστοιχους Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, προσκυνηματικές επισκέψεις σε ιστορικές μονές αλλά και εκδρομές σε προσφυγικά χωριά. Μικρασιάτες της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Στυλίδας, των Ν. Μουδανιών, της Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Ξάνθης, της Β. Εύβοιας, της Λίμνης Πλαστήρα, των Φαρσάλων γνώρισαν μέλη της Εστίας, αντάλλαξαν πολιτιστικές εμπειρίες, ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς και θεμελίωσαν μελλοντικές συνεργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές, που χάρισαν σε μέλη και συνταξιδιώτες μας οι τρεις μέχρι σήμερα οργανωμένες εξορμήσεις στην Ιωνία γη, με κορυφαία τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Πατριάρχης, το 2010.