Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» ιδρύθηκε το 1994. Στερούμενη στέγης φιλοξενήθηκε για 19 χρόνια στα Γραφεία της Επιτροπής Εθνικού Σταδίου, Μαιάνδρου 75, σε ένα χώρο 2χ3 τ.μ. Μέσα σε συνθήκες δύσκολες, χωρίς την απαραίτητη υποδομή, με προσωπικές θυσίες και κόπο, με την καθοδήγηση της πρώην Προέδρου μας Άννας Αϊβαζόγλου, τη συνέπεια των μελών του Δ.Σ. και τη στήριξη των μελών και φίλων της Εστίας δημιουργήσαμε ένα αξιόλογο έργο – πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρύτατης εμβέλειας και κύρους, πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (15 βιβλία) από το 1995 και εξής ημερολόγιο – ατζέντα με αφιερώματα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας – το οποίο και συνεχίζεται αδιάλειπτα. Με τέτοια αγωνιστική διάθεση και δυναμικότητα των μελών μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε σ’ αυτό το χώρο. Άμεσο, λοιπόν, ήταν το πρόβλημα της Στέγης.

Η ανάγκη στέγης ήταν επιτακτική

Έτσι, το 2006 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η αγορά ακινήτου, έκτασης 144,83 τ.μ.., επί των παραλλήλων οδών Χρήστου Λούλη 68 και Διόδου 6, Β.Δ της Ευαγγελίστριας. Το εν λόγω ακίνητο ήταν ιδιοκτησία της μακαριστής Λιλής Μακαρονά, η οποία το κληροδότησε στην ανεψιά της Αικατερίνη Μπαλή, κόρη του πρώην Δημάρχου της Νέας Ιωνίας Γεωργίου Μπαλή, μέλος των Ιώνων, η οποία το πρόσφερε σε πολύ φιλική τιμή (38151 ευρώ). Το οικόπεδο έμεινε για αρκετό χρόνια αναξιοποίητο λόγω οικονομικής αδυναμίας και καθώς αυξάνονταν η δράση των μελών μας η ανάγκη στέγης ήταν επιτακτική.

«μία δική τους Εστία που θα στεγάσει τη δράση τους, τα όνειρα και τα οράματά τους»

Άννα Αϊβαζόγλου

Τότε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε η αγορά Γραφείων, στη οδό Γεωργίου Σίνα 16 στη Νέα Ιωνία. Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, την 5η Ιουνίου 2013, παρουσία αρχών, μελών και φίλων της Εστίας η πρόεδρος Άννα Αϊβαζόγλου  ιδιαίτερα συγκινημένη είπε μεταξύ άλλων ότι οι Ίωνες  έχουν «μία δική τους Εστία που θα στεγάσει τη δράση τους, τα όνειρα και τα οράματα τους». Δυστυχώς, η Άννα Αϊβαζόγλου δεν μπόρεσε να χαρεί τα νέα Γραφεία της Εστίας, μετά από 3 μήνες, στις 6 Οκτωβρίου 2013, έφυγε από κοντά μας. Ωστόσο, ο αγώνας της επισφραγίστηκε με την απόκτηση Στέγης, ένα έργο ζωής στο οποίο η εκλιπούσα αφιερώθηκε ολόψυχα. Το νέο Δ.Σ ακολουθώντας τα  βήματα της συνεχίζει με επιτυχία τη βαριά παρακαταθήκη που μας κληροδότησε.

Όμως και αυτός ο χώρος, μόλις 45 τ.μ.., είναι πολύ μικρός για να καλύψει όλες τις δραστηριότητες μας. Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης του οικοπέδου. Τότε, ο αείμνηστος φίλος των Ιώνων, Σάββας Μεντεκίδης, σύζυγος της Νίτσας Μεντεκίδου, μέλους του Δ.Σ., το 2013 πρόσφερε στους «Ίωνες» την οικονομοτεχνική μελέτη, περίληψη της οποίας παρουσιάσαμε αρχές του 2014 στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και μάλιστα τη συνάντηση είχε αναλάβει η βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή.  Στο αίτημα μας ο κ. Κ. Αγοραστός ήταν θετικός, αφού είχαμε το οικόπεδο, την άδεια οικοδομής και τη μελέτη και έτσι από τότε άρχισε μία στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τόσο ο κ. Κ. Αγοραστός, η κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο κ. Γ. Καλτσογιάννης συνέβαλαν καθοριστικά  στο να μας βοηθήσουν και να μας ενθαρρύνουν, ώστε ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προέκυψαν να φτάσουμε στην πραγματοποίηση του έργου. Από την πλευρά των Ιώνων θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τα άξια μέλη μας, τον κ. Γιάννη Νασιούλα, αρχιτέκτονα – μηχανικό και τους συνεργάτες του υπευθύνους για την σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης και της παρακολούθησης του έργου, καθώς και τον νομικό μας σύμβουλο, τον δικηγόρο κ. Γεώργιο Κυρίτση, που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Εστία μας. Τους ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν – ο καθένας με το δικό του τρόπο  και εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας. 

Και φτάνουμε στην 13η Ιουνίου 2018 που είναι για τους Ίωνες ημέρα μεγάλης ιστορικής σημασίας, γιατί ένα όραμα πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρουσία περιφερειακών συμβούλων, δύο μελών του Δ.Σ των Ιώνων υπεγράφη το συμβόλαιο παραχώρησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και της Προέδρου των Ιώνων κ. Άννας Πετσιάβα – Παπανικολάου, προκειμένου να προχωρήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κατασκευή κτηρίου για την στέγαση της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων.

Ένα έργο που τιμά την παράδοση

Ο. κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό έργο. Ένα έργο που τιμά την παράδοση, τιμά την παράδοση, τιμά τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ, ενσωματώθηκαν, προοδεύσανε, φέρανε τον πολιτισμό τους και αυτόν τον πολιτισμό πρέπει να τον κρατήσουμε ζωντανό. Σε αυτό το έργο διεισδύουν οι επιθυμίες και τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων στη Νέα Ιωνία. Δεν ήταν εύκολο έργο. Εμείς προσπαθήσαμε, βρήκαμε τη χρηματοδότηση, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 870.000,00 ευρώ και μετά από μία γραφειοκρατική διαδικασία φθάσαμε σήμερα να υπογράψουμε το συμβόλαιο παραχώρησης για να μπορέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με νόμιμη διαδικασία να χτίσει το σπίτι των Ιώνων. Κάναμε μία υπέρβαση των δυνατοτήτων για να πραγματοποιήσουμε αυτό το έργο, αλλά αξίζει, γιατί είναι ένα έργο μεγάλης αξίας για τους ανθρώπους και την ιστορία.

Ένα όραμα πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα

Η κ. Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου σημείωσε πως η σημερινή ημέρα για τους Ίωνες είναι ημέρα μεγάλης ιστορικής σημασίας, γιατί ένα όραμα πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Άλλωστε, αυτό ήταν και το όραμα της αείμνηστης προέδρου μας ‘Άννας Αϊβαζόγλου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την υπογραφή του παρόντος συμβολαίου θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση κτηρίου των Ιώνων, που θα στεγάσει την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τις δράσεις μας και όλη την πολιτισμική κληρονομία των Μικρασιατών πατέρων μας. Τόσο ο κ. Κ. Αγοραστός όσο και η κ. Δ. Κολυνδρίνη μας βοήθησαν, μας στήριξαν στο να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες, ώσπου φθάσαμε στην κατασκευή του έργου. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και εκφράζουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτήριο με υπόγειο και πυλωτή (περίπου 500 τ.μ.), μία ζωντανή «κυψέλη», ένα κύτταρο πολιτισμού, κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του Μικρασιατικού πολιτισμού, που με τόση σπουδή, περηφάνεια, ευαισθησία και φρόνηση δημιούργησαν και καλλιέργησαν οι πρόγονοί μας.

Η ΣΤΕΓΗ ΜΑΣ

Στις 6 Μαΐου 2019, ημέρα Δευτέρα άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, 11 π.μ. σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κολυνδρίνη, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, των αρχών της πόλης, των μελών μας και πλήθους κόσμου έγινε με κάθε επισημότητα και επιβλητικότητα, η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του κτηρίου των Ιώνων. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, βοηθούμενος από τον προϊστάμενο του Ι.Ν Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιο και τον π. Κων/νο και μας συγκίνησε όλους με τα λόγια καρδιάς που μας απηύθυνε.

Οι Ίωνες αποκτούν την πολυπόθητη στέγη τους

Στη συνέχεια η πρόεδρος των Ιώνων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «σημερινή ημέρα, η 30η Ιουνίου 2019, είναι για την Ιωνική οικογένεια μεγάλης ιστορικής σημασίας. Νιώθουμε μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση, γιατί ένα όραμα πολλών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Οι Ίωνες αποκτούν την πολυπόθητη στέγη τους. Άλλωστε, αυτό ήταν και το όραμα της αείμνηστης προέδρου μας Άννας Αϊβαζόγλου, αλλά και των μελών των Δ.Σ. και γενικότερα της Ιωνικής οικογένειας. Το κτήριο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα στεγάσει τη δράση μας, την ιστορία και όλη την πολιτισμική κληρονομία των Μικρασιατών πατέρων μας. Θα σηματοδοτεί την προσφυγομάνα Νέα Ιωνία, θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας και θα είναι το κέντρο μελέτης, έρευνας και ανάδειξης του Μικρασιατικού πολιτισμού.     

Θα θέλαμε εκ μέρους του Δ.Σ. της Εστίας Ίωνες να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας και να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στον κ. Κ., Αγοραστό, στην κ. Δ. Κολυνδρίνη και στον κ. Γ. Καλτσογιάννη, διότι χωρίς τη δική τους συμβολή το έργο της ανέγερσής της Στέγης μας θα ήταν απραγματοποίητο. Επίσης, ευχαριστούμε και όλους όσοι συνέβαλαν – ο καθένας με τον δικό τους τρόπο – στο έργο αυτό.»

Γη της Ιωνίας

«Ένα άλλο θέμα που συνδέεται άμεσα με την ανέγερση της Στέγης των Ιώνων είναι η πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως Δ.Σ να αναθέσουμε στον καταξιωμένο συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, ιδρυτή της περίφημης ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ένα έργο Μουσικής και Λόγου με τίτλο : «Γη της Ιωνίας». Σκοπός του είναι να τιμήσει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, την ιστορία τους, αλλά και να περάσει μέσα από τη Μουσική και το Λόγο την ιστορία με σημερινή  ματιά αγγίζοντας τις καρδιές των νέων ανθρώπων. Σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της λογοτεχνίας, του τραγουδιού και του θεάτρου συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο αυτό δημιούργημα. Το έργο αυτό τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες πατέρες μας θα είναι σύμβολο για την Νέα Ιωνία και γενικότερα ένας ύμνος θαυμασμού για την Νέα Ιωνία της καθ’ ημάς Ανατολής. Τελειώνοντας, εκ μέρους του Δ.Σ της Εστίας Ίωνες, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους για την παρουσία σας στην τελετή θεμελίωσης του κτηρίου.»  

Να σημειώσουμε ότι στην τελετή παρέστη και ο καταξιωμένος συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον κ. Κ. Αγοραστό, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα. Μία μεγάλη μέσα για τους ανθρώπους που πριν από πολλά χρόνια ήρθαν εδώ και πρόσφεραν με την εργασία, τον πολιτισμό τους. Θεμελιώνουμε σήμερα ένα κτήριο, που θα αποτελεί κιβωτό της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών και των απογόνων τους. Γιατί το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η μνήμη. Χωρίς μνήμη δεν υπάρχει ελπίδα. Για αυτό πρέπει να διατηρήσουμε τη μνήμη, τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα. Συνεχάρη την Εστία των Ιώνων που στόχο έχει να διατηρήσει την ιστορία της Μικρασίας και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου. Στη συνέχεια ο ίδιος κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο και ακολούθησαν κεράσματα, τα οποία ετοίμασαν κυρίες – μέλη των Ιώνων.


Σάββας Μεντεκίδης – Ο ευεργέτης μας

Ο Σάββας Μεντεκίδης ήταν ένας άνθρωπος πρόσχαρος, αισιόδοξος, δημιουργικός, δραστήριος και προπάντων γενναιόδωρος. Αν και ποντιακής καταγωγής αγκάλιασε την Εστία μας με την προτροπή της αγαπημένης του Νίτσας και ζούσε κυριολεκτικά και ανέπνεε τον δημιουργικό άνεμο τος Εστίας μας. Αναγνώρισε την προσπάθειά μας, το δύσκολο έργο που επιτελούμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και παράδοση των Μικρασιατών πατέρων μας και ρίχτηκε με όλο του το είναι στον αγώνα για να αποκτήσει η Εστία μας ένα κτήριο Μικρασιατικού πολιτισμού, αφού είχαμε το οικόπεδο, την αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου και την άδεια κατασκευής του.

Ήταν ο Σάββας εκείνος που ανακίνησε το 2013 το θέμα της Στέγης μας και ανέλαβε με δικά του έξοδα να εκπονήσει την οικονομοτεχνική μελέτη –την ανέλαβε ο αρχιτέκτων-μηχανικός Δημήτριος Πεταλίδης–, την οποία παρουσιάσαμε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, αρχές του 2014. Και ήταν πάντα παρών στις διάφορες συναντήσεις με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφήνοντας κατά μέρος τις δικές του πάμπολλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία και χαιρόταν πολύ για τη θετική εξέλιξη της Στέγης μας. Ήταν με λίγα λόγια ο καλός και έμπιστος σύμβουλός μου, το στήριγμά μου. Δυστυχώς, έφυγε από κοντά μας στις 20 Ιουνίου 2017 και δεν πρόλαβε να δει το σχέδιό του να πραγματοποιείται.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» θα θέλαμε να εκφράσουμε την απέραντη ευγνωμοσύνη μας στην οικογένεια Μεντεκίδη για την πολύτιμη υλική και ηθική βοήθεια που μας πρόσφερε, γιατί πάντα ανταποκρινόταν με μεγάλη προθυμία σε ό,τι ζητούσαμε για την Εστία μας. Δεν θα το τον ξεχάσουμε ποτέ.

Ο Σάββας Μεντεκίδης διετέλεσε αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, αρχικά με καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, πριν περάσει στο χώρο εμφιάλωσης νερού δημιουργώντας δύο εργοστάσια (Διός-Σέλι). Καταγόταν από προσφυγική οικογένεια και γι’ αυτό υπήρξε διαχρονικός υποστηρικτής των προσπαθειών προσφυγικών συλλόγων ανά την Ελλάδα. Παράλληλα υποστήριξε συλλόγους που φροντίζουν παιδιά (ειδικά ΑΜΕΑ). Οι συγκεκριμένες δράσεις μαζί με αρκετές άλλες συνεχίζουν να υποστηρίζονται μετά τον θάνατό του μέσω των επιχειρήσεων συμφερόντων της οικογένειάς του.