Η παιδική χορωδία» των Ιώνων ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την ανάδειξη του μουσικού πολιτισμού αλλά και τη διάδοση των αξιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της Χορωδίας είχαν η εκπαιδευτικός κ. Μαριάννα Χατζηαντωνίου και ο κ. Νίκος Θεολόγος, ένας από τους παλιότερους και σημαντικότερους εκπροσώπους του μικρασιατικού τραγουδιού. Με υψηλό παιδευτικό ήθος, γνώση και πάθος για τον πολιτισμό της Μικρασίας, δημιούργησαν αφιλοκερδώς, υπό τη διεύθυνση της κ. Χατζηαντωνίου, ένα μουσικό σύνολο, που έφτασε σε υψηλό επίπεδο. Επίσης, τη διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβαν σε σημαντικό αριθμό εμφανίσεων και οι κυρίες Κορνηλία Φραγκογιάννη, Μαριάννα Σαμαρτζή και Βάλμη Παπαδοπούλου, Μαρία Αναστασοπούλου, Ελένη Λεφάκη και Μαρία Σταμοπούλου.
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της χορωδίας πραγματοποιήθηκε στη συνεστίαση των Ιώνων, στις 17 Φεβρουαρίου 1995. Από τότε η παρουσία της στους κύκλους εκδηλώσεων της Εστίας ήταν σταθερή με ξεχωριστή στιγμή τη συμμετοχή στο «Σεργιάνι στη Σμύρνη της χαράς και των παιχνιδιατόρων», το 1999. Η πρώτη συμμετοχή της σε εκδήλωση εκτός Μαγνησίας έγινε τον Αύγουστο του 1997 στην εκδήλωση του Μικρασιάτικου Συλλόγου της Πτολεμαΐδας.
Η Παιδική Χορωδία των Ιώνων με τη σχεδόν εικοσαετή συνεπή της παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας, αποτελεί άξιο πρεσβευτή της Εστίας και συνεπή υπηρέτη των στόχων της.
Σε σύντομο διάστημα από την ίδρυσή τους οι ΙΩΝΕΣ προχώρησαν στην οργάνωση χορευτικού τμήματος. Η πρώτη εμφάνισή του σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1997 στην αίθουσα της Εξωραϊστικής Βόλου με φορεσιές που δανείστηκε η Εστία από το Κέντρο Εργαζομένου Κοριτσιού. Λίγους μήνες μετά, την 1η Ιουνίου 1997, η ομάδα εφήβων του χορευτικού συμμετείχε στα «Καραϊσκάκεια» της Καρδίτσας με φορεσιές, που απέκτησε πλέον η Εστία.
Σταδιακά δημιουργήθηκαν πολυμελή τμήματα για όλες τις ηλικίες, υπό την καθοδήγηση άξιων δασκάλων, που αφιλοκερδώς και με μεράκι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη των χορευτικών συμμετείχαν σε ποικίλες εκδηλώσεις της Εστίας ή άλλων συλλόγων και φορέων, χαρίζοντας ευχάριστες στιγμές, συγκίνηση, αλλά και γνώση της χορευτικής παράδοσης της Ιωνίας.
Επιπλέον, πολλά από τα μέλη, φορώντας τις τοπικές ενδυμασίες της Ιωνίας γης, παρελαύνουν κατά τις Εθνικές επετείους, ακολουθούν σε πομπή ή παρευρίσκονται στο σολέα με το λάβαρο της Εστίας μας κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας.
Στόχος της Εστίας είναι η διεύρυνση των τμημάτων, ο εμπλουτισμός της ιματιοθήκης και η εξάπλωση των παραστάσεων εντός και εκτός συνόρων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο με αίσθημα ευθύνης προς τη δημόσια υγεία και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα με απόφασή του έχει αναστείλει τη λειτουργία των χορευτικών τμημάτων , ωσότου το επιτρέψουν οι γενικότερες καταστάσεις.
Η Εστία διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό από μικρασιατικά και άλλα βιβλία. Όμως λόγω έλλειψης χώρου, δεν βρίσκονται όλα τα βιβλία στα Γραφεία και επομένως η βιβλιοθήκη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δανειστική. Στο νέο υπό ανέγερση Κτήριο της Εστίας προβλέπεται χώρος δανειστικής βιβλιοθήκης.
Η Εστία διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο φωτογραφιών, το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί περαιτέρω .Επίσης φυλάσσονται αρχεία εγγράφων, όπως το Αρχείο Καρύδη με συμβολαιογραφικά έγγραφα, το Ημερολόγιο του Στρατιώτη Παναγιώτη Παναγιώτου, το Αρχείο Χωραφά κ.α. Ένας μικρός αριθμός κειμηλίων βρίσκεται στην Εστία, ενώ τα περισσότερα παραμένουν στα σπίτια μελών λόγω έλλειψης χώρου.